Hastalık nasıl tedavi edilir ?

Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle inhaler formdadır yani solunum yoluyla kullanılırlar. Hastalığı ciddiyet derecesine göre bu inhaler ilaçların biri ya da birkaçı kombine olarak kullanılabilir. Ayrıca bazı hastalarda alerji için ek olarak tablet şeklinde ilaçlarında kullanılması gerekir. Hastalığın tedavisindeki en önemli unsur ilaçların hekimin önerdiği şekilde düzenli ve uzun süreli olarak kullanılmasıdır. Tedavide ana hedef hastayı tamamen şikayetsiz hale getirmektir.

Genellikle tedaviye başlanması ile birlikte nefes darlığı, öksürük gibi belirtiler hızla geriler ve kaybolur. İşte bu aşamada hastaların bazıları “iyileştim” zannıyla ilaçlarını bırakır ki bu hastalığın nüks etmesine neden olur. Bu nedenle önerilen, ilaçların hastalık belirtilerinin kaybolması ile birlikte kesilmemesidir. Doktorunuz tedavinizin sonuçlarını üçer aylık periyodlarla takip edecek ve doz ayarlamaları ya da ilaç kesilmesine sizin durumunuza göre karar verecektir.


Hastalığın tedavisinde ilaç kullanımı kadar önem taşıyan bir diğer nokta da tetik çeken faktörlerden yani hastalığı alevlendiren nedenlerde kaçınmaktır. Sigara içen hastaların bu alışkanlıklarını terk etmesi gerekir. Ayrıca evi içi hijyen koşuları sağlanmalıdır. Özellikle yatak odalarında toz tutucu halı kilim gibi örtü malzemeleri kullanılmamalı, yün yatak-yorgan takımları, kuş tüyünden yapılmış yastıklar sentetik olanlarla değiştirilmelidir. Astım hastalarının evde evcil hayvan beslemesi önerilmez. Evde sigara içilmemelidir.